Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

Karadağ Vizesi

Karadağ Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

Karadağ Oturum Çalışma izni ve Şirket Kurmak

Karadağ Oturum Çalışma izni ve Şirket Kurmak 

Montenegro (Karadağ) Avrupa’nın yeni yatırım üssü olarak görülmektedir. Montenegro’nun, para biriminin EURO olması uyguladığı vergi politikası ve en güvenilir ülkeler arasında yer alması yabancı yatırımcılar için tercih sebebidir.

Bugün bizlerin vizesiz olarak seyahat edebildiği Montenegro (Karadağ), 2017 yılı Haziran’da NATO üyesi olmuştur.

Aynı zamanda Avrupa Birliği uyum sürecine de giren Montenegro (Karadağ) AB’nin onaylanmış aday ülkesidir ve ülke vatandaşları Schengen ülkerine 2009 yılından beri vizesiz seyahat edebilmektedir.

Montenegro (Karadağ) hükümeti şirket kurulumu için hem kendi vatandaşları hem yabancılar için aşağı yukarı aynı prosedürleri uygulamaktadır.

Karadağ Şirket Kurulumu

Şirketinizi ister ekibimize vereceğiniz vekaletname ile kurabilirsiniz, isterseniz Podgorica’ya günü birliğine gelip danışman arkadaşımız ile şirketinizi kurabilirsiniz. Şirket kurulumu 5 ile 7 iş günü içinde onaylanır. 

Şirket kurulumu ile birlikte gelen oturma ve çalışma izinlerinizi alabilmek için ev adresi ve işletme adresi gösterilmelidir. Yurtdışı Danışmanlık firmamız sizin için bu hizmeti vermektedir.

Firmanız Ticaret Odası tarafından onay alınıp kurulduğunda hemen fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Süreç şöyle başlamaktadır. Montenegro’ya (Karadağ) geldiğinizde mihmandar arkadaşımız sizi havalimanından alacak ve oturma - çalışma izinleriniz için sizi sırası ile aşağıda belirtilen devlet dairelerine götürecektir.

Bunlar sağlık karnesi için poliklinik ziyareti, oturma ve çalışma izni için adliye de verilecek imzalar ve oturma, çalışma izni için İçişleri Bakanlığı’na gidiş, ana sözleşmenin okunması için noter. Yarım gün süren bu işlemler bittikten sonra artık özgürsünüz ve Montenegro’nun (Karadağ) keyfini çıkarabilirsiniz.

Sonraki iki hafta içinde 1 yıllık geçici oturma ve çalışma izni kartınız çıkacaktır. Podgorica İçişleri Bakanlığı kartınızı sizin dışınızda başka birine vermediği için kartınızı almak için tekrar Montenegro’ya (Karadağ) gitmek durumundasınız.

Hazırlanması Gereken Evraklar

Şirketi kuracak olan Ana Başvuran’ın Pasaport resimli sayfa (Biyometrik) fotokopisi ve Noter onaylı ve apostilli tercümesi
En son mezun olduğu okul Üniversite ise; Diploma ve transkripti ve İngilizce apostilli tercümesi. Lise ve diğer okullar için; diploma ve Noter onaylı İngilizce apostilli tercümesi.
E-Devlet’ten de alınacak Adli Sicil Kaydı ve Noter onaylı İngilizce apostilli tercümesi.
Montenegro’da (Karadağ) kurulacak şirketin ismi/Ana Faaliyet Alanı

GENEL BİLGİLENDİRME

Resmi dil: Montenegroca ve Sırpça
Konuşulan Diller: Montenegroca, Sırpça, İngilizce
Nüfus: 629.216
Yüzölçümü: 13.812 km2
AB Müzakere Sürecinde
Para Birimi: Euro

Gezilecek Turistik Bölgeler

PODGORICA

Ülkenin başkenti, şehrin tarihi bölgesi Stara Varos (Eski Türk şehri) iki camii ve bir saat kulesiyle klasik bir Osmanlı çarşısı gibidir. Ostrog Manastırı: Podgorica’dan 38km uzaklıkta bir dağın tepesinde bulunmaktadır. Trabzon'un Sümela Manastırı’na benzeyen yapısı vardır. Durmitor Dağı; macera tutkunları için muhteşem bir yerdir.
Skadar Gölü ve Milli Parkı Podgorica ve Bar şehirlerin arasında yer almaktadır, Balkan yarımadasının en büyük gölü ve doğa sevenler için görülmesi gereken bir yerdir.

Şehrin eski ve yeni bölümleri bulunmaktadır. Eski bölümünün merkezinde (Trg Nezavisnosti) trafiğe kapalı Hercegovacka Caddesi bulunur ve onun etrafında çeşitli mekanlarin yeri mevcuttur. Şehrin yeni bölümü daha modern görünüme sahiptir, alışveriş merkezleri, restoranlar, publar, barlar vs. burada bulunur.

BUDVA

Podgorica’dan 65km uzaklıkta, güzel uzun kumsal plajların ve renkli gece hayatından dolayı Karadağ’ın en popüler turistik şehridir. Şehrin tarihi bölgesi Stari Grad (Eski Şehir) yüksek kale duvarlarıyla çevrilidir. İçeride labirent şeklinde uzayan dar sokaklar boyunca sıralanan güzel tarihi binaları, çok şirin kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır. Budva’dan araçla sadece 10 dakikalık mesafede Karadağ’ın en ünlü ve prestijli yarımadası (Sveti Stefan) bulunur.

KOTOR

UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan şehrin tarihi merkezi Stari Grad (Eski Kent); Saat Kulesi, Sveti Tripun Katedrali, Sveti Luka Kilisesi, Napoleon Tiyatrosu, Denizcilik Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir. San Giovanni Kalesi’nin tepesinden şehrin güzel manzarası ve Kotor Körfezi görünür. Kotor, cruise gemilerinin devamlı uğradığı bir körfezdir. Kotor, merkezden 14km uzaklıkta Kotor körfezinin en dar kısmındaki küçük bir kasaba olan Perast’ta bulunur. UNESCO tarafından dünya miras listesinde bulunmaktdır.

TİVAT

Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Sveti Roko Meydanı, Çiçek Adası, Sveti Marko Adası ve Rönesans Yazlık Evi bulunmaktadır. Büyük bir lüks yat limanı olan Porto Montenegro’yu görmeden bu şehirden gidilmez.

HERCEG NOVİ

Kalesi Forte Mare, Saat Kulesi, Kanli Kula ve St. Michael Archangel Kilisesi görülmesi gereken yerler arasındadır.

ÇETİNJE

Ülkenin eski başkentidir, Çetinje’nin etrafında Lovcen Ulusal Parkı yer almaktadır. Tarihi yerler: Cetinje Manastırı, Vlaska Kilisesi, Etnoğrafya Müzesi, Devlet Müzesi, Biljarda Salonu ve Mili Müzesi bulunmaktadır.
Durmitor Mili Parkı: Karadağ’ın kuzeyinde yer alan, Tara Kanyonu, Crno gölü ve onun gibi 16 farklı buzul gölü bulunmaktadır.

Karadağ Okulları

Karadağ'da ilk, orta öğretim ve lise eğitimi veren 3 uluslararası okul bulunmaktadır. Bunların 2 tanesi Tivat'ta, 1 tanesi ise Podgorica'dadır.

Knightsbridge Schools International - KSI Montenegro
(Pre-school, Elementary and Secondary Education)

Adres: Seljanovob.b., Porto Montenegro, Tivat 85320, Montenegro

Telefon: +382 32 672 655

Web: www.ksi-montenegro.com

QSI International School of Montenegro
(Pre-school, Elementary and Secondary Education)

Adres: Donja Goricabb Podgorica,Montenegro.

Telefon: +382 20 641 734

E-mail : montenegro@qsi.org

Web: www.qsi.org

Arcadia Academy (Cambridge International School)
Pre School and Primary Education

E Mail : office@arcadiaeducation.me

Budva'da ise 1 adet uluslararası fakülte bulunmaktadır;

HEC Faculty for International Management in Tourism and Hotel Industry
Adres:
Jadranski put b.b.,85 315 Milocer-Sveti Stefan, Montenegro

Telefon: +382 33 427 100

E-mail: hec@hecmontenegro.com

Web: http://hecmontenegro.com/

Karadağ Oturum Çalışma izni ve Şirket Kurmak Hakkında Soru Cevaplar

Sizler için Karadağ Montenegro hakkında genel bilgilendirme alabileceğiniz soru cevaplar hazırladık. Amacımız aklınızdaki sorulara hiç vakit kaybetmeden cevap alabilmeniz. Cevabını bulamadığınız sorular için ülke uzmanı danışmanlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.

Soru: Oturma izni ve çalışma izni bir mülk satın alarak hızlıca alınabilir mi?

Cevap: Hayır mülk alımı ile sadece oturum izni alınabilir.

Soru: Mülk ortak satın alınabilir mi? Tapu yabancıya çıkarılabilir mi? Tapuda ortaklık yapılabilir mi?

Cevap: Evet mülk ortak alınabilir. Şahısta 500 bin euro limit var, şirkette ise limit bulunmamakta.

Soru: Mülk alınca yabancı kiraya verilebilir mi?

Cevap: Evet mal sahibi dilerse aylık, yıllık, sezonluk kiraya verebilir.

Soru: Şirket kurmadan gayrimenkul satın alma yoluyla oturum izni alınıyorsa minimum gayrimenkul bedeli nedir? Bu bedel bölgelere göre değişiklik gösteriyor?

Cevap: Bölgelere göre gayrimenkul bedelleri değişiklik gösteriyor, fakat herhangi bir limit bulunmamakta.

Soru: Gayrimenkul satın alarak ilerleyebiliyorsak arsa / ofis / ev arasında farklı bir uygulama var mıdır?

Cevap: Hayır fark yok. Sadece tarım arazileri kapsam dışında kalıyor.

Soru: Türkiye'de kurulu bir şirketin Montenegro'da temsilcilik ofisi olabiliyor mu? Bu durumda şirketin sahibi oturma izni alabiliyor mu?

Cevap: Evet alabilir. Fakat temsilcilik ofisi için de şirket kurmak gerektiriyor.

Soru: Şirket kurulumu için başvuran kişi doğrudan oturma iznine de hak kazanmıyor mu?

Cevap: Şirket kurulusu için CEO olan kişi oturum ve çalışma iznine sahip olabiliyor.

Soru: İki veya daha çok ortaklı şirket kurabiliyor muyuz? Bu durumda tüm ortaklar oturma hakkına sahip olabiliyor mu? (Kişi başı yıllık 700 EURO ödenmesi gerekiyor mu?)

Cevap: Çok ortaklı şirket tabi ki kurulabilir. Ortaklı şirket kuruluşlarında her şirketten en fazla 1 kişi oturum ile ilgili tüm haklardan faydalanabilmektedir. Fakat sadece CEO olan kişi % 51 hisseye sahip şirket kurulum masrafları dahil 2000 EURO ödeme yapar ise alabilir. Bu şartları sağlayan kişinin Karadağ'da (Montenegro) da yaşama zorunluluğu yoktur. Diğer ortaklar ise sadece şirkette çalışan gözükmekte ve 11 ay Karadağ'da (Montenegro) yaşamak zorundalar. Ortaklar 5. yıl sonunda da kalıcı oturuma dönmektedir. 

Soru: İkinci yıldan itibaren yıllık kişi başı 700 EURO bedel ödeyerek 5. yıl bitiminde kazanılan hak tam olarak nedir? Vatandaşlığa başvuru hakkı doğuyor mu?

Cevap: 5. yıl bitiminde süresiz yani kalıcı oturma ve çalışma iznine hak kazanıyorsunuz. Vatandaşlık için bir hak doğmuyor.

Soru: Örneğin bir otel kiralamak istesek ve bunun için şirket kursak personel primleri ve vergi için teşvik alabiliyor muyuz? Bu tip bir yatırım yapacak olursak teşviklerden en fazla yararlanabileceğimiz bölgeler nerelerdir?

Cevap: Otelin konumu bu aşamada çok öneml. Bölgeye göre de değişiklik göstermekte.

Soru: Kuruluşta 1 yıllık muhasebe bedeli ne kadar? (faal olmayan bir şirket için)

Cevap: 1300 EURO.

Soru: Oturma izni için kira kontratı olmalı mı ya da bir ücret ödüyor muyuz? İlk başta orada oturmayacağımıza göre nasıl bir yol izleniyor?

Cevap: Evet kira kontratı tüzüğe uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Danışmanlık hizmetimiz bunu kapsamaktadır Extra bir meblağ ödememektesiniz.

Soru: Yabancı çalışan statüsündekiler için aylık ödenecek sigorta bedeli nedir?

Cevap: 150 EURO aylık ödemesi var.

Soru: Muhasabe bedeli ayda en az 10 faturaya göre ise 10 faturanın bedeli nedir? Eğer hiç fatura kesmeyeceksem muhasebe bedeli olur mu?

Cevap: Yıllık muhasebe bedelinin içerisindedir. Fatura kesmeseniz dahi yıllık beyanlarınız verilmektedir. Şirket açık kaldığı sürece muhasebe bedeli ödenir.

Soru: Vergi  oranları kaçtır? Bahsi geçen 9% KDV ne kadarlık bir kazanca denk gelmektedir?

Cevap:
• Kurumlar Vergisi: %9
• Gelir Vergisi: %9 (veya %11)
• Satış Vergisi Oranı: %21
• Sosyal Güvenlik Oranı: %34,3 (tavan: 50,000 EURO)
• Şirketler için Sosyal Güvenlik Oranı: %10,3
• Çalışanlar için Sosyal Güvenlik Oranı: %24
• Katma Değer Vergisi (K.D.V.): %21
Kurumlar vergisi % 9 iken, kişisel gelir vergisi oranı brüt tutarında 720 EURO üzerindeki kişisel kazançlar için % 9 ve % 11’dir.

Soru: Oturma - Çalışma izni her sene yenileniyor mu?

Cevap: Evet 5 yıl boyunca her sene yenilemek gerekmekte.

Soru: 5 sene boyunca oturma iznini yeniledikten sonra vatandaş olabilmek için ülkede fiilen yaşama şartı aranıyor mu?

Cevap: Fiilen yaşam şartı yok. Fakat 5. yılın sonunda sadece kalıcı oturma ve çalışma iznine hak kazanıyorsunuz.

Soru: Yapılan sözleşmede cayma / fesih vb. olursa risk nedir?

Cevap: Dilerseniz 1. yılın sonunda programdan çıkabilirsiniz. Bunun için bir bedel ödemeniz gerekmemekte.

Son Olarak..

Montenegro bugün bizlere, şirket kurma veya çalışan olma yolu ile “Çalışma ve Oturma İzni Programı” kapsamında,1. dereceden aile yakınlarımızı da kapsayacak şekilde, vizesiz seyahat etme ve asıl önemlisi 21 günde Avrupalı olma fırsatı tanıyor.

Nüfusu sadece 620.000 olan Montenegro’da yatırım hızı son 4 yılda % 23 oranında artmış, 2009 yılından bu yana ülkede şu anda faaliyet gösteren 48.000’in üzerinde şirket kurulmuştur.

Montenegro’da son 5 yılda geliştirilen yatırımların çoğu Amerika, Kanada, Rusya, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye gibi ülkelerden gelen yatırım grupları tarafından hayata geçirilmiştir. Montenegro’da bugün Doğuş Grubu, Net Holding, Global Yatırım Holding, Gintaş gibi Türk şirketleri ciddi yatırımlarla faaliyet göstermektedir.

Akdeniz ve Balkan kültürlerinin buluştuğu Montenegro 2015 senesinde 2,5 milyon turist almıştır. Özellikle turizm ve servis sektörü bu fırsatı değerlendirecek yatırımcılar aramaktadır.

Montenegro’da bugün şirket kurmanız halinde bütün dünyaya fatura kesebilir, sadece %9 kurumlar vergisi ödersiniz. Yurdışında okuyan veya yaşayan çocuklarınızı şirketlerinizde çalışan olarak gösterebilir veya şirketleri çocuklarınız adına kurup, onlara yeni bir gelecek sunabilirsiniz.

2016’da NATO ile ortaklık anlaşması yapan Montenegro, bugün Euro kullanmaktadır. Avrupa Birliği müzakere sürecindeki başlıkları hızla açmakta olan Montenegro, şirketinizi 5 yıl faaliyet gösterir şekilde açık tuttuğunuz takdirde veya çalışan olmayı 5 yıl sürdürmenizin sonunda Avrupa Birliği ülkelerinde kalıcı çalışma ve oturma izni sağlayacaktır.

Karadağ Oturum Çalışma izni ve Şirket Kurmak fırsatından yararlanmak isterseniz bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek