Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İtalya Vizesi

İtalya Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İtalya Çalışma İzni Nasıl Alınır

İtalya’da çalışacağınız işiniz dolayısı ile ilgili işverenin yerine getirmesi gereken belirli formaliteler olacaktır. Bunların ilki en yakın valiliğe (Prefettura) Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) başvurusunda bulunulmasıdır. Bu başvurunun neticesinde hareket edilmesi gerekmektedir. Başvuru cevabı alındıktan sonra  işveren gerekli prosedürleri yerine getirerek evrak düzenlemelerini gerçekleştirdikten sonra  İtalyan İçişleri Bakanlığı'na  başvuruda bulunmalıdır.

Bunların yanı sıra işveren ayrıca çalışanı ile imzalayacağı kontratın bir örneğini yine aynı mecralara yollayarak evrak prosedürünü tamamlamalıdır. “Sportello Unico Immigrazione" ofisi belgelerini inceleyecek, gerekli değerlendirmeleri yapacak ve daha sonrasında ise tutarlı gördüğü takdirde  “Nulla Osta” olarak adlandırılan bir izin belgesi beyan edecektir. Bu aşamadan sonra geriye sadece İtalyan temsilciliklerine başvurarak çalışma amaçlı İtalya vizesi almak kalacaktır.

İtalya çalışma izni

Ülkeye giriş yapıldıktan sonra ise sekiz gün içerisinde en yakın emniyet müdürlüğünden (Questura) oturum izni için bilgi alınmalı, evraklar eksiksiz olarak tamamlanmalı ve oturum izni başvurusu   gerçekleştirilmelidir. Yani tüm prosedürlerin sonuçlanması için çalışanın önce çalışma izni alması daha sonra ise oturum izni talebinde bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde İtalya’da çalışma izniniz bulunsa dahi oturum izniniz olmadan yasal ikamet edebilmeniz mümkün değildir. (90 günden uzun konaklamalar için geçerli bir prosedürdür.)

Kendi şirketini kurmak isteyen (Lavoro Autonomo)  şahıslar için de  yerine getirilmesi gereken prosedürler de farklılıklar olacaktır.  İtalya’da faaliyete başlayacak şirketleri için gerekli belgeleri düzenledikten sonra en yakın İtalyan temsilciğine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Şirket için gerekli belgelerin yanı sıra vize için de gerekli tüm formalitelerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler sonlandıktan sonra prosedürler doğru ve geçerli kabul edilirse Lavoro Automonoé adı verilen çalışma vizesine sahip olabilirsiniz. Ülkeden çıkış yapılıp İtalya’ya ayak basılan sekiz (8) gün içerisinde İtalya’da ki emniyet müdürlüğüne giderek gerekli belgeler alınmalı ve daha sonrasında ise oturum için yine aynı prosedürler ile başvuru talebinde bulunulmalıdır.

İtalya için çalışma vizesi  bir oturum izni şeklidir. Çalışmanız uzun sürdüğü müddetçe İtalya oturum izni ve İtalya çalışma izni başvurularınızı yenilemeniz gerekecektir. Oturum izni süreniz bitmeden önce başvuru talebinde bulunmanız gerekmektedir. Böylece işlemleriniz çok daha kısa sürede sonuçlanacaktır. Asgari 8 yıl boyunca İtalya’da yasal ikamet hakkı kazandığınız takdirde vatandaşlık için dahi başvuruda bulunabilmektesiniz.

İtalya’da çalışabilmeniz için tüm bu formalitelerin yanı sıra birde mesleğiniz, öğrenim dereceniz ve ülkede ki istihdam ihtiyacı önem arz edecektir. Türkiye’de çalışabildiğiniz ama İtalya’da geçerliliği kabul görmemiş meslekler nadir de olsa olabilecektir. Ayrıca mesleğinize göre de evraklarınız farklılık gösterecektir. Kurumsal bir şirkette çalışan ile bir serbest meslek sahibi esnaf için belgeler ve prosedürler aynı olmayacaktır. Kendi şirketini kurma amacında olan şahısların ise evraklarını ayrıca inceleyerek dosyalarını o doğrultuda tamamlamaları işlemlerini hızlandıracaktır.

Ülkede çalışma iznine sahip olduktan sonra  İtalya’daki başvuru prosedürleri neticesinde dolayısı ile  oturum iznine de sahip olunmakta bu sayede de evli çalışanların eşlerini yanlarına alabilme durumu doğmaktadır. Bunun için ise tüm aile bireyleri için ayrıca başvuruda bulunulması gerekmektedir. Mesleğinize göre, eşinizin de ülkede çalışmasına izin verilebilmektedir. 

Tüm bu mesleki kriterlerin yanı sıra aileniz için de sizin için de ülkenin değerlendirmeye alacağı başka konular da olacaktır. Bazı meslek grupları hariç genel olarak İtalyanca dil yeterliliğiniz ölçülecek ve ülkenin ekonomik, politik standartlarına uyum sağlayıp sağlayamadığınız belirli testlere tabi tutulacaktır. Başvurunuz esnasında ekonomik standartlarınıza ayrıca önem verilecektir. Son üç yıl çerisinde ülkeden herhangi bir sosyal yardım almış olmanız başvurunuzu daha zor bir sürece sokabilmektedir. Bu yüzden ekonomik olarak ailenizi ve kendinizi ülkenin yardımına ihtiyaç duymadan geçindirebileceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir.

Bütün aşamalardan başarı ile geçtiğiniz takdirde ülkede oturum ve çalışma iznine sahip olarak kısmen de olsa ülkedeki belli başlı haklara sahip olabilir ve yaşamınızı İtalya’ya adapte edebilirsiniz.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek