Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İtalya Vizesi

İtalya Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İtalya Oturma İzni

İtalya oturum izni, çalışma izni, aile birleşimi, eğitim amaçlı oturum izni gibi 90 günden uzun süreli ikamet izniniz için lütfen İtalya Büyükelçiliği veya İtalya Konsolosluğu ile iletişime geçiniz. 

İtalya Oturum İzni

İtalya’da uzun süre seyahat için alınan vizelerden biri de İtalya oturma izni yani uzun süreli D tipi vizedir. Yazımızın devamında oturum/ulusal/d tipi vizeniz için uygulamanız gereken prosedürleri bulabilirsiniz. İtalya oturum izni için Schengen vizesi ile işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün değildir. 

Ülke uygun gördüğü takdirde sizlere aile birleşimi, iş, eğitim, çalışma gibi sebepler vasıtasıyla İtalya oturma izni verecektir. İtalya’da yaptığınız turistik seyahatler için alacağınız vize çeşidinden farklı olan oturum izni için ülkenin sosyal, ekonomik, politik düzenine ne derece uyum sağladığınız ölçülecek olup, bu doğrultuda oturum izni alıp almamanıza karar verilecektir.

İtalya oturma izni başvurusu gerçekleştirebilmeniz için aile birleşimi vizesi, çalışma vizesi, eğitim vizesi, erasmus değişim programları gibi sebeplerinizin olması gerekmektedir. Bu vize türlerinden birini aldıktan sonra oturum izni hakkı elde edebilirsiniz. Bu vizelerden herhangi birin edindikten sonra oturma izni almanız İtalya’da yapacağınız bir işlem olacaktır. Başvurunuzu İtalya’ya gittiğiniz bir hafta içerisinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yapacağınız öncelikli işlem İtalya oturma izni başvurunuz (permesso di soggiorno) için postaneye giderek müracaatta bulunmanızdır.

Oturum vize tipinden yararlanmak istediğiniz ülkede Schengen vizesi ile kalabileceğiniz en uzun süre, 180 gün içerisinde 90 gün olacaktır, bu yüzden daha uzun konaklamalar için oturma izni sahibi olmanız gerekmektedir. Gri (Hizmet), Yeşil (Hususi), Siyah (Diplomatik) pasaporttan birine sahip iseniz de 90 güne kadar olan seyahatleriniz için Schengen vizesinden muaf olmakta ancak daha uzun süreler için sizin de vize edinmeniz gerekmektedir.

İtalya Oturma izninin uzatılması

İkametiniz ile ilgili başvuru formlarınız ve harç yatırma işlemleriniz sonucunda postaneden randevu kağıdı alarak sonrasında ise randevu işlemlerinizi ikamet edeceğiniz bölgedeki Emniyet Müdürlüğüne giderek halledebilirsiniz. İşlemleriniz olumlu sonuçlandığı takdirde genellikle 12 ay geçerli olacak oturum izninizin, ülkede daha çok kalacaksanız yenilenmesi gerekmektedir. Yenilenme işlemleriniz izniniz bitmeden gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde başvurunuz ilk defa yapılıyormuş gibi sayılacaktır ve daha uzun prosedürler gerektirecektir.

İtalya Aile birleşimi sebebi ile oturum izni

Aile birleşimi sebebi ile oturma izni almanız gereken durumlarda İtalyan vatandaşı ile evlenmeli ya da uzun süredir İtalya’da ikamet eden yakın akrabanızın yanında konaklamalısınız Eşiniz İtalya vatandaşı olmasa da uzun yıllardır (asgari 8 yıl) İtalya topraklarında ikamet eden eşiniz ile  evlendiğiniz takdirde yine belirli koşulları sağlayabilirseniz oturum izni talebinizde bulunabilmektesiniz.

Eski eşiniz İtalyan vatandaşı ise boşanma prosedürlerinizi kanıtlayarak yine başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ölüm durumlarında da gerekli belgeler ile başvurunuzu konsolosluğa iletmeniz istenebilmektedir. İtalya aile birleşiminiz için evraklarınızın hem orijinalleri hem fotokopilerini temin etmeli ve gerek görüldüğünde İtalyanca tercümesini yaptırmalısınız.

İtalya çalışma izni sebebi ile oturma izni

Çalışma izniniz dolayısı ile İtalya oturma izni almak istiyorsanız farklı formalitelere tabi olup,  evraklarınızı ona göre düzenlemeniz gerekmektedir. AB vatandaşı olmayan şahısların ancak oturma izni alarak ülkede çalışmasına izin vardır. Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olanlar için daha farklı ve kolay prosedürler geçerli olacaktır.

Çalışma koşullarınız, mesleğiniz her ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için Türkiye’de var olan bir işinizin olması gerekmektedir. Kendi ülke topraklarınızda ki  işveren firmanız tarafından da gerçekleştirilmesi gereken prosedürler olacaktır. Firmanız oturum izniniz için başvuru formu doldurmalı ve polis merkezinden (questura) bir ön onay (Nulla Osta Provissorio) almalıdır.

Mesleğinizin ne olduğu,  İtalya şartlarında ne kadar ihtiyaç duyulduğu ve ülkenizdeki şirketinizin büyük önemi olacaktır. İtalya’ya girişinizi yaptıktan sonra 30 gün içerisinde ülkenin İçişleri Bakanlığı'nın ilgili departmanına oturum izni talebinde bulunmanız gerekmektedir. Kendi işini kurmak isteyen şirketler ise gerekli vize dokümanları ve şirketin kuruluşuna ait belgeler ile en yakın İtalyan temsilciliğine başvuru yapmalıdır.

İtalya eğitim için oturma izni

İtalya’ya seyahat amacınız eğitim ise 90 güne kadar olan programlarınız için Schengen vizesi alarak seyahat edebilirsiniz. Eğitiminizin 90 günden fazla süreceği zamanlarda, eğitim durumlarınıza bağlı olarak oturum izni almanız gerekmektedir. Yükseköğrenim, dil eğitimi, üniversitelerarası değişim programları, Erasmus gibi eğitim türlerinin evrakları küçük farklılık göstermektedir ancak ortak kriter olarak İtalyanca diliniz ve ülkeye kültürel, politik, ekonomik adapte durumunuz konsolosluk tarafından değerlendirmeye alınacaklar arasındadır. Kendi öğrenim durumunuza göre evraklarınızı tamamladıktan sonra bu değerlendirmelere tabi olacak, uygunluk durumunuza göre eğitim vizenizi alacaksınız.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek