Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

İtalya Vizesi

İtalya Vizesi

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

İtalya Çalışma İzni

İtalya çalışma izni başvurusu için gerekli olan prosedürleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. İtalya çalışma izni, uzun süreli vize türleri kapsamındadır. Uzun süreli vize türleri oturum izni/ulusal/d tipi vize türleri olarak da adlandırılmaktadır. Çalışma izni sahibi olsanız dahi ayrıca oturum izni almanız gerektiğinden dolayı, oturum izni kapsayıcıdır. Çalışma izniniz 90 günden kısa sürecek ise İtalya Schengen vizeniz ile konaklamanız da mümkündür, şöyle ki Schengen vizesi en fazla 90 gün seyahatleriniz için geçerli olabilecek bir vize türüdür. Schengen vizenizi için aracı şirketler vasıtası ile başvurunuzu gerçekleştirebilmektesiniz ancak ulusal/ d tipi vize türlerinde direkt olarak konsolosluk tarafından başvurular kabul edilmektedir.
İtalya çalışma izni üçüncü dünya ülkeleri vatandaşları için geçerli bir uygulama olup Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları ve İsviçre vatandaşları İtalya çalışma izni türünden muaftırlar. İtalya’da çalışma izni alındıktan sonra ülke size uzun süreli vize yani oturum vizesi verecektir. İtalya’da çalışma izni (Lavoro subordınato) talebiniz Türkiye de bir işiniz olduğu takdirde çok daha kolaylıkla yürütülecek bir işlemdir. Eğer Türkiye sınırlarında bir işe tabi değilseniz İtalya’da yükseköğrenim almış olmanız ve bunun vasıtası ile de ülkede kalarak eğitim yeterliliğinize göre İtalya’da  çalışmanız gerekmektedir.

İtalya Çalışma İzni Başvurusu

İtalya çalışma izni başvurunuz için yerine getirmeniz gereken belirli formaliteler olacaktır. Türkiye’de gerçekleştirdiğiniz mesleğiniz ve çalıştığınız firma bu aşamada önem arz edecektir. Sizin başvuran şahıs olarak yerine getirmeniz gereken prosedürler olduğu gibi işvereninizin de yapması gereken formaliteler olacaktır. Başvurunuz esnasında sizin ve firmanızın beyan edeceği evraklar ne kadar eksiksiz olursa işlemleriniz o kadar kısa sürede gerçekleşecektir.
İlk olarak yapmanız gereken İtalya’nın ülkesine geldiği üçüncü dünya ülkeleri vatandaşları için başvuru merkezi olan valiliğe (Prefettura),  Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Valiliğin bu konudaki cevabı önemli olacaktır.
Göçmenlik İçin Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) başvurusunun cevabına göre hareket edilmelidir. Bu aşamadan sonra gerekli olan tüm belgeler ve valilikten gelen onay neticesinde İtalya İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta işvereninizin gerçekleştirmesi gereken prosedürlerdir. İşverenin bu çalışma izni dolayısıyla çalışanı ile bir kontrat imzalaması gerekmektedir. Bu kontratın bir kopyasını ise firmanız, yukarıda bahsettiğimiz gerekli makamlara göndermelidir. Bu başvuru neticesinde size asıl verilmesi gerekilen belge İtalya tarafından verilecek “Nulla Osta” olarak adlandırılan evrak olacaktır.
Tüm prosedürleriniz tamamlandıktan ve yetkili merciiler tarafından olumlu karşılandıktan sonra yapmanız gereken son şey İtalya topraklarına ayak bastıktan sonraki ilk bir hafta içerisinde oturum izni  (Questura) talebinde bulunmanız olacaktır. Başvurunuz ise ikamet edeceğiniz bölgeye en yakın olacak emniyet müdürlüğüne gerçekleştirilmelidir.
İtalya çalışma izni vizenizi alsanız dahi oturum iznine sahip olmadıktan sonra İtalya sınırlarında yasal olarak ikamet etmeniz söz konusu olamayacaktır.  Bu yüzden çalışma izniniz ile  beraber ayrıca oturum izni almanız gerekmektedir. Oturum izni başvurunuz onayladıktan sonra çalışma izniniz 1 yıldan uzun sürecek ise (oturum izni genel olarak 1 yıllık bir süre içerisinde çıkarılabilmektedir.) oturum izninizi yenilemeniz gerekmektedir. Yasal ikamet izniniz bitmeden başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir aksi takdirde size ilk defa oturum izni alacakmışsınız gibi muamele yapılacak ve prosedürleriniz zorlaşacaktır.
Çalışma izni başvurusu alırken amacınız İtalya’da kendi şirketinizi kurmak ise (Lavoro Autonomo) şirketinizi açmak için gerekli tüm izinleri yetkili mercilerden edindikten sonra evraklarınızı eksiksiz olarak tamamlamalı ve en yakın İtalyan temsilciliğine başvuruda bulunmalısınız. Başvurunuzun neticesi belli bir süre sonra belli olacaktır ve olumlu sonuçlandığı takdirde “Lavoro Automonoé” adı altında bir vize almaya hak kazanarak, İtalya’da kendi şirketinizi yasal olarak kurabilirsiniz. Tabi ki bu vize türü de oturum izni almadan tek başına yetersiz olacak, ülkede ikamet etmeniz için yeterli sayılmayacaktır.
Son olarak hatırlatmak istediğimiz nokta ise oturum izniniz ve İtalya çalışma izni için bazı uyum şartlarını yerine getirmeniz gerekecektir. Bu şartlar İtalya’ya ne derece adapte olabileceğinizi ölçecek olan tarihi, kültürel bilginiz, ekonomik ve politik uyum dereceniz ve son olarak ise İtalyanca dil yeterliliğiniz olacaktır. Ancak bu kriterler arasında en çok dikkate alınacak unsurlar ekonomik durumunuz ve dil yeterliliğiniz olacaktır.

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek