Avrupa-(15)
Küba-(1)
Güney Amerika Ülkeleri-(22)
Avusturalya-Yeni Zelanda-(2)
Uzak Rota-(62)
Schengen Ülkeleri-(28)
Afrika Ülkeleri-(50)
Amerika-Ingiltere-Kanada-(3)

img

Amerika Vizesi

Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

  • Hizmet Puanı
  • (5.0)
2-7 Gün Hızlı vize Ödeme kolaylığı
img Vize İşlemlerinizde Öncü, Hızlı ve Güvenilir

Amerika Göçmen Yatırımcı Yoluyla Green Card (E-5 Vizesi) Nasıl Alınır?

Göçmen Yatırımcı Yoluyla Green Card (E-5 Vizesi)

Amerika’da kalıcı oturum izni sahibi olmanın bir başka yolu da bu ülkede yatırım yapmaktan geçiyor. Bunun içinse kişinin E-5 vizesi alması gerekiyor. E-5 Vizesi, Amerikan Kongresi tarafından  ABD ekonomisini canlandırmak amacıyla, yabancı yatırımcıların sermaye yatırımları için 1990 yılında verilmeye başlamıştır. E-5 Göçmen Yatırımcı Programına katılan tüm yatırımcılar, 29 Kasım 1990 yılından sonra kurulmuş yeni bir işletmeye yatırım yapabilmektedir. 

Eğer yatırımcı 29 Kasım 1990’dan önce kurulan bir ticari işletmeyi satın alırlarsa, mevcut işletmeyi yeniden yapılandırmalıdır. Ayrıca bu yeni yatırım sayesinde işletmenin net değer ve personel sayısında en az yüzde 40 artış olmalıdır. 

Amerika E-5 Vize sahipleri hem Amerika’da yatırım yapabiliyor hem de Green Card başvurusunda bulunabiliyor. E-5 vizesinden 2 tür yatırımcı yararlanabiliyor. 

Direkt yatırım yapanlar: Bu yatırımcılar küçük çapta bir iş kurarak ya da satın alarak yatırım yapabilirler. Bu kişilerin Green Card başvurusu yapabilmeleri için iki önemli şart vardır. 
2 yıl içinde en az 10 nitelikli Amerikan vatandaşı çalışana tam zamanlı iş imkânı sağlamak.  ABD’deki yeni ticaret kuruluşunda en az 1 milyon dolar veya hedefli bir yatırım alanında (Targeted Employment Area) 500 bin dolarlık yatırım yapmak. 

Bölgesel Merkez Yöntemi ile yatırım yapanlar (Regional Center):  Bu kanun 1992 yılında yürürlüğe girmiştir. Bölgesel Merkez yönteminde bir çok yatırımcı, beraber bir havuz kurarak, kendilerinin aktif şekilde yönetmediği, başkasının sorumluluğu altında ilerleyen bir projeye yatırım yapabilmektedir. Bu yöntemde istihdam yaratma dâhil tüm mesuliyetler tecrübe sahibi olan Bölgesel Merkeze aittir. 
E-5 Göçmen Yatırımcı Programı ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (USCIS) tarafından yönetilmektedir. E-5 Vizesi sahibi göçmen yatırımcıların eşi ve 21 yaş altı bekâr çocukları da gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde Green Card başvurusu yapabilmektedir. 

Yazımızın devamında E-5 Göçmen Yatırımcı Vizesi ile Green Card başvurusu hakkında detaylı bilgi okuyabilirsiniz. Ancak diğer vize kategorilerinde olduğu gibi  Amerika E-5 vizesi başvurularında hem evraklar hem de prosedür biraz uzun ve karışıktır. Siz de işlemlerinizin uzamasını istemiyorsanız başvurunuzdan önce danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. Happy Turizm yetkililerimizle iletişime geçerek güncel evrak listesi ve prosedür hakkında bilgi alabilirsiniz. 

E-5 Göçmen Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Sermaye Şartları

Amerika’da iş yeri açmak için gerekli sermaye; nakit, teçhizat, diğer maddi olmayan varlıklar, yabancı yatırımcının sahip olduğu varlıklarla güvence altına alınan borçları kapsar. Yatırım yapılan yeni ticari teşebbüs, yatırımcıya ait borçları temin etmek için kullanılamaz.  Sermaye ABD doları cinsinden adil piyasa değerine göre belirlenir. Yasal olmayan yollardan kazılan varlıklar ise sermaye olarak kabul edilmez. 
Göçmen yatırımcı sermayenin yasal sahibi olduğunu kanıtlamalıdır. 

Göçmen yatırımcı vize kategorileri:

İstenilen alan dışında istihdam yaratılması (C5 Vizesi)
Hedeflenen kırsal / yüksek işsizlik alanında istihdam yaratma (T5 Vizesi): Hedefli İstihdam Alanı (Targeted Employment Area) yatırım sırasında bir kırsal alan sayılan veya ulusal ortalamanın en azyüzde 150'si kadar işsizlik yaşanan bir alandır. Kırsal alan ise; ABD’nin son on yıllık nüfus sayımına göre 20 bin veya daha fazla nüfusa sahip bir şehir veya kasabanın metropol içerisinde olmayan herhangi bir alanıdır.
Hedeflenen bölge dışında Yatırımcı Pilot Programı  (R5 Vizesi)
Hedeflenen alanda Yatırımcı Pilot Programı (I5 Vizesi)

E-5 Göçmen Yatırımcı Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Kişisel Evraklarınız
  • Pasaport: Seyahatiniz sonrasında 6 ay geçerliliği olmalı
  • 2 adet biometrik fotoğraf 
  • Evlilik Belgesi
  • Doğum Belgesi
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği 
  • I-526 Formu (Green Card Başvurusu yapacak yatırımcı için ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu’na Yabancı Girişimci İçin Göçmen Başvurusu yapılmalıdır. Bunun için I-526 Formu doldurulur. )
  • DS-261 Formu ( Başvuru sahibinin adres bilgilerinin yer aldığı formu online olarak doldurması ve mülakata giderken bu formu yanında götürmesi gerekmektedir.) 
  • Banka Hesap Dökümü 
  •  Tamamlanmış Tıbbı Muayene Raporları (Yetkili kurumdan alınan sağlık raporu vize mülakatına giderken götürülmeli. )
  • Aşı Kartları (Başvuru sahibi eksik aşılarını yaptırmalı ve aşı kartını başvuru dosyasına eklemelidir.)
  • Şirket Evrakları (Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi, Şirketin İmza Sirküleri, Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi)       
  • Gelir Gösteren Evraklar
  • SGK (4b)Hizmet Dökümü (5 yıllık iş planı veya mevcut bir firma ise son 3 yılın vergi beyanı)
  • Şirketin mülkiyet kanıtı  (Ticari faaliyetleri ve gerçek değeri gösteren kanıt)
  • Ofis / mal veya kira anlaşmalarını gösteren sözleşme

?

E-5 Göçmen Yatırımcı Vizesine Nasıl Başvurulur?

 I-526 (Yabancı Girişimci İçin Göçmen Dilekçesi) formunu doldurun: Bu belgeyle birlikte bazı destekleyici belgeleri sunmanız istenecektir. Aşağıda bu belgeler sıralanmıştır. 
Bir ticari kuruluşa ‘kâr amaçlı’ yaptığınız yatırımın aktif olduğuna dair kanıt

Yeni Bir Ticari Girişimin Kurulduğuna Dair Kanıt

Yeni ticari girişiminin yönetiminde meşgul olduğunuz veya olacağınıza dair kanıt
1 milyon dolar ya da hedefli bir yatırım alanında 500 bin dolar sermayeli yatırım yaptığınızı gösteren kanıt
Yatırım sermayesinin yasal yollarla elde edildiğini gösteren kanıt. 
Yeni ticari girişimde en az 10 nitelikli çalışan için tam zamanlı iş imkanı sağlanacağına dair kanıt. 
Var olan çalışan sayısının en az 2 yıl boyunca yatırım öncesi seviyeden daha az olmayacağına dair kanıt

Amerika E-5 Vizesi Başvuru Adımları

DS-261 Formu doldurun: Bu form online olarak doldurulmalıdır:

Mülakata katılın: Göçmen Yatırımcı Yoluyla Green Card almak için gerekli formlar doldurulup, göçmenlik başvurusu yapıldıktan sonra sıra mülakata katılmaya geliyor. Ancak başvuru sahibinin mülakata çağrılma süresi yoğunluğa göre değişiklik göstermektedir. Mülakatınız başarılı geçerse Dış İşleri Bakanlığı başvuru sahibine bir göçmen vize numarası verir bu da başvurunun kabul edildiği anlamına gelir. Ancak Amerika hükümeti göçmen yatırımcılara belli bir kotada Green Card vermektedir. Bu nedenle vize numarası için hemen sıra gelmemektedir. Başvurunuz kabul edilse bile bu numara için yıllarca beklemeniz gerekebilir. Vize numaranız verildikten sonra bulunduğunuz ülkedeki Amerika Büyükelçiliği ve Amerika Konsolosluğuna başvuru yaparak prosedürünüzü tamamlayabilirsiniz. 

E-5 vizesiyle Amerika’ya Gitmek

E-5 vizesi almış olmanız Amerika’ya kesin olarak girebileceğinizi garanti etmez. Ülkeye girip giremeyeceğinize ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği yetkilileri karar vermektedir. Göçmen olarak Amerika’ya giriş yaptıktan sonra hemen Sosyal Sigorta Numarası için başvuru yapmalı ve kartınızı almalısınız. 

Mesaj Merkezi

1 Yeni Mesajınız Var

Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?
×
 WhatsApp Canlı Destek